Різдво в Будапешті - фото, відгуки

Різдво в Будапешті

Різдво в Будапешті

Відзначаючи Різдво в Будапешті, можна зануритися в місцеві лікувальні джерела, оглянути місто, долучитися до угорських традицій.

Особливості святкування Різдва в Будапешті

До початку Адвенту (за 4 тижні до Різдва) будинок прийнято прикрашати за допомогою гірлянд, іграшок, мішури, різдвяних вінків. Що стосується різдвяної ялинки, то її установкою і прикрасою угорці займаються виключно 24 грудня. На Різдво угорці одягаються в наряд священика і ходять по домівках з власноруч виготовленими годівницями, щоб віддати шану господарям будинку за допомогою різдвяного співу - Канталаш.

Перед тим, як сісти за різдвяний стіл, читається молитва, після чого всі починають ласувати рибними стравами, а з солодких страв - маковими або горіховими рулетами. Крім того, на стіл традиційно виставляється часник в меді і горіхи. А після вечері господині, як правило, розрізають яблуко - кількість частин відповідає кількості присутніх за столом людей (символ згуртованості).

Що стосується туристів, то для них може бути проведена різдвяна екскурсія по місту з подальшим вечерею в ресторані “Laci! Pecsenye”.

Розваги і святкові заходи в Будапешті

Якщо вас цікавлять різдвяні заходи в угорській столиці, то слід придивитися до наступних:

• Теплохідна прогулянка по Дунаю - там для вас накриють різдвяну вечерю і розважатимуть живою музикою;
  • Будапештський циганський симфонічний оркестр (відвідувачів порадують святковим гала-концертом, на якому можна насолодитися народної, класичної та циганською музикою);
  • Різдвяний фестиваль танців і пісень на площі Святого Геллерта;
  • Різдвяне свято у базиліки Святого Іштвана (відвідувачів чекатимуть гарячі делікатеси і катання на ковзанах).

Якщо ви не проти провести час в околицях Будапешта, то зможете насолодитися оперними виставами і різдвяними концертами 7-27 грудня на Різдвяних днях в Королівському палаці в Геделле (ще тут проводять екскурсії для дітей та інші цікаві заходи). Крім того, вас чекатиме Різдвяний бал в кінному парку “Лазар” в долині Домоньвельд (гостей вітають коктейлем, а в кінці заходу - накривають для них урочиста вечеря).

Різдвяні ярмарки в Будапешті

Відпочиваючи в Будапешті, рекомендується побувати на Різдвяному ярмарку (проводиться з кінця листопада до 1 січня) на площі Верешмарті (тут встановлюється головна ялинка): тут можна не тільки обзавестися народними костюмами і дерев'яними виробами, а й поласувати смаженими каштанами та борошняними виробами, а також бути присутнім на гастрономічних змаганнях і театральних виставах. Крім того, в опалювальних павільйонах у всіх бажаючих з'явиться можливість створити власне різдвяна прикраса.

фотографії

• Різдво в Будапешті
  • Різдво в Будапешті